Składniki:
rukola
1 camembert
1 gruszka
1 jajko
garść pokruszonych orzechów włoskich
bułka tarta do panierowania
brązowego cukru
łyżka masła
olej do smażenia
oliwa z oliwek do skropienia
sos balsamiczny
szczypta tymianku
sól, świeżo mielony pieprz
Zdaję sobie sprawę, że lista składników tej sałatki może trochę odstraszać, bo trochę tego jest, ale uwierzcie mi wszystko razem idealnie się komponuje. Doradzam spożywać ją zaraz po usmażeniu sera, tak by był jeszcze ciepły i płynny. Wystarczy zacząć od pozostałych składników a ser zostawić na sam koniec. A więc pokruszone orzechy zrumieniamy na suchej patelni. Jeżeli możecie nie pomijajcie tego kroku. Podprażone orzechy (wszystkie, nie tylko włoskie) mają o wiele lepszy smak. Ściągamy orzechy z patelni, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozpuszczamy masło i dodajemy do niego plasterki obranej ze skórki gruszki. Posypujemy całość brązowym cukrem i szczyptą tymianku i smażymy, aż gruszka będzie rumiana. Na kolejnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim ser. Kroimy go na 8 części. Każdy trójkącik najpierw obtaczamy w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie bułce tartej i smażymy na złoto z każdej strony. Na półmisku układamy rukolę, karmelizowaną gruszkę i kawałki smażonego camemberta. Całość posypujemy uprażonymi orzechami, skrapiamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym oraz oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Obiecuję, że jest pycha ;-)
Powodzenia i smacznego!
To nie jest sałatka- to jest poezja... Dzięki za kolejny prosty, ale boski przepis!!! Proszę o więcej! Rozpłynęłam się jedząc tą sałatkę:-)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam. Suuuuuuuuuuper. POLECAM.
OdpowiedzUsuń