czwartek, 6 grudnia 2012

WARZYWNA ZUPA Z BROKUŁEM I SZPINAKIEM


Brokuł, liście szpinaku, marchewka, ziemniaczek, pietruszka i cebulka pływają sobie razem w aromatycznym bulionie. Stwarzają idealną paczkę. Lubie ich razem, zwłaszcza w postaci gorącej zupy na moim talerzu ;-)

Składniki:

brokuł
marchewka
świeży szpinak
ziemniaki
pietruszka
cebula
bulion
sól, pieprz

Zupy mają to do siebie, że można je robić ze wszystkiego co jest akurat pod ręką. O tej porze roku częściej goszczą na moim stole. Nie ma to jak talerz gorącej rozgrzewającej zupy po powrocie z zimnego dworu. No i ugotowanie zupy nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy posiekać warzywa i ugotować je w bulionie. Dokładnie tak jest w przypadku prezentowanej tu zupy brokułowej ze szpinakiem. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroiłam w kawałki podobnej wielkości. Mogłabym podać proporcje, ale uznaję to za zbędne, ponieważ za każdym razem są inne, a zupa i tak jest smaczna. W sumie możemy dać dowolne ilości poszczególnych składników i zupa będzie albo bardziej brokułowa, albo marchewkowa i w zależności od ilości bulionu bardziej lub mniej rzadka. Do gotującego się bulionu (najlepiej by  wrzuciłam pokrojone warzywa. Gotowałam je 2-3 minuty i dodałam podzielone na małe kawałki różyczki brokuła i dalej gotowałam, aż warzywa zmiękły. Szpinak dodałam na sam koniec i doprawiłam ją do smaku solą i pieprzem. Prosta, nieskomplikowana i jakże pożądana w te chłody zupa warzywna była gotowa. Powodzenia i smacznego!



1 komentarz:

  1. Widzę,że dziś u ciebie zupowo tak jak i u mnie :)
    uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń