poniedziałek, 26 listopada 2012

KANAPKA Z AWOKADO, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I JAJKIEM SADZONYM


Najbardziej wartościowe produkty razem. Ciemne chrupiące pieczywo, awokado, czosnek, wędzony łosoś i jajko. Wszystko to w jednej kanapce. Idealna na początek dnia.

Składniki:

bagietka
awokado
ząbek czosnku
wędzony łosoś
jajko (1 sztuka na kanapkę)
sól, pieprz

Siedzę głodna i wspominam sobie weekendowe śniadanie. Za taką kanapkę dałabym się teraz pokroić. Takie pyszne mega kanapy to tylko kolejny powód by lubić weekend jeszcze bardziej. No i to płynne żółtko - uwielbiam je takie. Innego nie jadam. Z jajek ugotowanych na twardo wydłubuję i odkładam na bok, a takie  lejące się uważam za najpyszniejsze na świecie. A żeby przygotować sobie takie śniadanie trzeba najpierw zrobić bardzo prostą pastę z awokado. Awokado kroimy wzdłuż, usuwamy pestkę i skórkę i cały miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Bagietkę przekrawamy wzdłuż i grillujemy na suchej patelni lub przypiekamy w piekarniku. Chrupiące pieczywo smarujemy pastą z awokado, na niej kładziemy warstwę wędzonego łososia, a tym wszystkim jajko sadzone. Ja ostatnimi czasy smażę jajka bez dodatku tłuszczu. Oprószam je jedynie solą i pieprzem. Na teflonowej patelni jest to możliwe (co widać na zdjęciach). Wam polecam zrobić to tak, jak lubicie najbardziej. Mogą być nawet ociekające tłuszczem. W przypadku jajek sadzonych uwagę należy skupić na żółtku. U mnie obowiązkowo musi być płynne. Powodzenia i smacznego!




4 komentarze:

  1. Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody Liebster Blog :) Pytania znajdziesz tu http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Ale apetyczna! A w lodówce awokado i łosoś...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowietrzyłam się z wrażenia. Proste a doskonałe śniadanie, zwłaszcza na poimprezowy poranek. W Nowy Rok będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fuuuj, obrzydliwe jest takie lejące się żółtko.

    OdpowiedzUsuń