Jutro piąteczek, nasz ukochany i pewnie spora część z Was będzie miała ochotę na jakąś rybkę. Polecam makrelę wędzoną w formie sałatki z czerwoną cebulą, szczypiorkiem, dużą ilością pieprzu i solidnie skropioną oliwą z oliwek. A to wszystko na chrupiącym grillowanym wiejskim chlebie!
Składniki:
chleb wiejski
wędzona makrela
czerwona cebula
szczypiorek
oliwa z oliwek
pieprz, sól
To w Grecji nauczyłam się jeść wędzoną rybę z oliwą z oliwek. Zresztą, tam wszystko je się z oliwą z oliwek. Kiedyś nawet frytki smażyliśmy na oliwie z oliwek. Jednym słowem jest to kraj oliwą płynący.
Ach Grecjo Ty moja!
No i znowu banalna propozycja. Kilka prostych składników i piąteczek stanie się jeszcze milszy. Nie zaprzeczam, że jest trochę dłubania z rybą. Ja się bardzo przykładam do usuwania ości. Tropię je niemalże z lupą. Wolę nie ryzykować.
Kawałeczki ryby układam na półmisku, posypuję je drobno siekaną czerwoną cebulą i szypiorkiem, zalewam oliwą z oliwek i oprószam pieprzem i odrobiną soli, by wydobyć smak ze szczypiorku i cebuli. Można tę sałatkę zjeść tradycyjnie widelcem z kromą chleba w ręce, ale ja szczególnie polecam ją w formie kanapki. Chleb najlepszy jest wiejski, chrupiący, dobrze ugrillowany. Dodam jeszcze tylko, że ja dodatkowo polewam sobie kanapki oliwą! A co! Teraz przynajmniej w ten sposób przybliżam sobie Grecję.
Powodzenia i smacznego!
Witam, jestem początkująca w kuchni, a nawet bardzo początkująca. Z przepisów wybieram te które wyglądają na łatwe i takie, których nie można zepsuć. A ja to potrafię zepsuć każdy przepis. Na tym blogu wreszcie znalazłam naprawdę fajne i nieskomplikowane, szybkie przepisy. Zrobiłam kilka i wszystko wyszło. Mało tego - wszystko jest pyszne!!! Będę tu chyba częstym gościem :-)
OdpowiedzUsuńA ta sałatka - wprost rozpływa się w ustach.
Gabi, strasznie się cieszę i zapraszam ;)
UsuńPychotka !
OdpowiedzUsuńszybko się przygotowuje, nie wliczając wybieranie ości :(
Nam wszystkim bardzo smakowała.