czwartek, 5 kwietnia 2012

RAZOWA TARTA Z RUKOLĄ I SEREM CAMEMBERT



Ja jestem w nich chyba zakochana. Uwielbiam je wymyślać, robić i jeść. A jako, że kombinacji jest mnóstwo, robi się je łatwo i bardzo ładnie się prezentują, mogłabym je przyrządzać na okrągło. Tym razem połączyłam rukolę, pomidora i ser camembert. Wyszło nietuzinkowo, polecam.

Składniki:

Na ciasto: 
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
100 g masła
2 łyżki wody
szczypta soli
łyżeczka ziół prowansalskich
masło do natłuszczenia formy

Na farsz:
6 jajek
2 łyżki śmietany 18%
1 pomidor
2 garście rukoli
kilka plastrów sera camembert (ok. połowy 1 krążka)
łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
1 ząbek czosnku

Zaczynamy od przygotowania spodu. Mąkę, płatki owsiane, otręby pszenne, sól i zioła prowansalskie dokładnie mieszamy. Ja nie używam stolnicy, zagniatam ciasto w misce. Do sypkich składników dodajemy posiekane, schłodzone masło i rozcieramy je w palcach. Powinny powstać nieregularne grudki. Wbijamy do nich jajko, dodajemy odrobinę wody (ok 2 łyżki) i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy je w folię 
i schładzamy w lodówce - wystarczy 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę do tart smarujemy masłem i wylepiamy ją schłodzonym ciastem. Nakłuwamy je widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą by cisto zbytnio nie wyrosło podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut, następnie usuwamy papier i fasolę i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Ma się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie wylewamy na upieczony spód. Równomiernie rozkładamy rukolę. Oczywiście rukola zanurza się i ginie 
w masie jajecznej, dlatego zostawiamy kilka listków by położyć je na wierzch. Układamy plastry pomidora (nie usuwałam skórki) i sera camembert oraz resztę rukoli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-25 minut. Powodzenia i smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz