wtorek, 27 marca 2012

DORSZ PIECZONY Z SZAŁWIĄ



Szybko, prosto, smacznie - tak w trzech słowach najprościej opisać tę odsłonę pieczonej ryby. Szybko - bo do przygotowania tej potrawy nie trzeba nawet wcześniej rozmrażać ryby.Wystarczą mrożone filety kupione w drodze do domu. Prosto - bo liczba składników jest mocno ograniczona i smacznie - bo szałwia sprawia, że jedząc to danie czujemy się jak byśmy wybrali jedno z najbardziej wykwintnych dań w drogiej restauracji.


Składniki:

filety z dorsza ( lub innej ryby)
świeża szałwia (po kilka listków na każdy kawałek)
masło
cytryna
sól
pieprz

Filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku ryby układamy po kilka listków świeżej szałwii i kawałeczek masła. Rybę z dodatkami zawijamy w folię aluminiową, tworząc niewielkie pakieciki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do
200 C. Jeżeli używacie zamrożonych filetów to czas pieczenia można minimalnie wydłużyć. Dodatki pozostawiam Wam do wyboru. U mnie były ziemniaki z wody i prosta surówka. W zasadzie nadaje się każdy rodzaj ryby, pod warunkiem że jest to filet ;) A nie mówiłam, że to bajecznie proste! Powodzenia i smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz