środa, 16 grudnia 2015

KURCZAK W TYMIANKU PIECZONY Z PIGWĄ



Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
1 owoc pigwy
2 ząbki czosnku
tymianek
sól, pieprz
oliwa

Żarty się skończyły. Nie ma wyjścia i jednak trzeba się na jakieś prezentowe zakupy wybrać. To jest najgorszy element świąt. Kupowanie wszystkiego w tych zatłoczonych sklepach. Nie dość, że nie jest łatwo wymyślić dla każdego jakiś fajny prezent to oczywiście już na miejscu w sklepie jak coś znajdę to albo nie ma właściwego rozmiaru (wszystkie inne oczywiści są, tylko tego akurat brakuje), albo koloru albo akurat uszkodzony egzemplarz został. Takie życie. Też tak macie?
Ale jak rozpakowuję już to co dostałam od innych to w mig zapominam o tych trudach. Fajnie jest dostawać prezenty.
Dlatego dzisiaj mam dla Was w prezencie przepis na kurczaka pieczonego w tymianku z pigwą. Wpadły mi w  ręce niedawno pigwy w sklepiku. Nigdy wcześniej nie widziałam ich w sprzedaży więc się skusiłam. Pigwę należy rozkroić i pousuwać gniazda nasienne. Kawałki kurczaka, pigwy i ząbki czosnku skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i oprószamy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25-30 minut. Pyszna ta pigwa wyszła i idealnie pasuje do kurczakowego mięsa. Powodzenia i smacznego!






piątek, 11 grudnia 2015

CIASTO BANANOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY



Składniki:

4 banany + 1 na wierzch
2 jajka
2 szkl mąki orkiszowej
1 szkl mleka sojowego
2 łyżki brązowego cukru + do posypania na wierzch
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych
1 łyżeczka cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Postanowiłam w tym roku udekorować choinkę ręcznie zrobionymi ozdobami. Wieczorami po pracy zakładam moją świąteczną bluzę z reniferem i szyję. Mam już sporą gromadkę gnomów i krasnali, kilka małych choinek, kilku Mikołajów, bałwana i laleczkę. Jak tak siedzę i dziergam wyglądam wtedy jak jeden z pomocników świętego Mikołaja w jego fabryce prezentów. Moja pracownia to cały stół. Zawalony jest teraz filcem, wstążkami i koralikami. Nie ma sensu chować tego całego kramu i od nowa rozkładać co wieczór więc obecnie nie ma jak normalnie usiąść przy stole by zjeść. Dlatego zamiast normalnego dania dziś proponuję ciasto. Zawsze można chwycić kawałek i zjeść jakoś na stojąco "w locie". W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawami i posiekaną czekoladą. Jajka łączymy z mlekiem i pokrojonymi w kostkę bananami a następnie wlewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy i przelewamy do foremek. Mnie wyszły dwie foremki. Na wierzchu układamy plastry banana i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50-60 minut. Powodzenia i smacznego!






wtorek, 8 grudnia 2015

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Składniki:

250 g suszonej ciecierzycy
słoik pomidorów suszonych w oliwie
2 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól

Z sezonu dyniowego płynnie przechodzę w sezon przedświąteczny. Typowo bożonarodzeniowe piosenki to już codzienność. Mikołajkowe prezenty wręczone, świąteczne iluminacje włączone więc możemy zacząć odliczanie do Świąt. Jakoś w tym roku bardziej niż zwykle nie mogę się ich doczekać. Kiedyś denerwował mnie cały ten szał. Dzwoneczki i wszędobylskie mikołaje działały mi na nerwy. No cóż, chyba bo prostu dorosłam. Dorosłam już i do domowego hummusu. I to nawet jakiś czas temu, bo robiłam go już parę razy. Ostatnia wersja była z suszonymi pomidorami. Polecam wszystkim wielbicielom. Cieciorkę należy namoczyć. Najlepiej zalać ją zimną woda i odstawić na całą noc. Następnie do tej samej wody wsypujemy płaską łyżkę soli i gotujemy ją do miękkości. Można ją trochę rozgotować. W zależności od tego ile zostało wody albo ją odcedzamy ( ale nie wylewamy wody) albo jeśli płynu zostało niewiele wszystko przekładamy do blendera. Dodajemy pomidory ( najlepiej je posiekać), czosnek wyciśnięty przez praskę oraz tahini i całość blendujemy na jednolitą masę. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy oliwę z pomidorów i wodę z gotowania cieciorki lub dodatkowo oliwę z oliwek. No i to tyle roboty z przygotowaniem hummusu. Powodzenia i smacznego!