Składniki:
puszka cieciorki
łyżka oliwy
szczypta chilli
szczypta granulowanego czosnku
sól
Uogólniając ludzi można podzielić na dwie kategorie - tych co lubią słodycze i tych co nie lubią. Ci, którzy nie przepadają za słodkim są zazwyczaj słonolubni. Słone przekąski niestety mają to do siebie, że są niezdrowe, ociekające tłuszczem, solą lub napakowane pustymi węglowodanami. Ha! Mam zdrową propozycję dla wszystkich, którzy muszą coś chrupać - pieczona cieciorka. Zdrowa, pełna białka, po prostu idealna! Robi się sama, można kombinować ze smakiem dodając różne przyprawy. Wystarczy dokładnie odsączyć cieciorkę z zalewy. Najlepiej osuszyć ją nawet papierowym ręcznikiem. Następnie w salaterce mieszamy oliwę z przyprawami ( ja dałam chilli i granulowany czosnek) i odrobiną soli. Do salaterki dodajemy cieciorkę i mieszamy tak, by każde ziarenko było pokryte oliwą i dodatkami i wysypujemy na blachę z papierem do pieczenia. Rozkładamy ją równomiernie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 30-40 minut. Podaję taki szeroki zakres czasowy bo każdy piekarnik piecze inaczej. Cieciorkę należy piec do momentu aż ziarenka są chrupiące. Proste i super zdrowe. Teraz każdy film i mecz już tylko z pieczoną cieciorką. Chipsom mówimy NIE! Powodzenia i smacznego!